Pierogi z Jagodami

5/5 - (Ocen: 1)
Pierogi z jagodami

Wskazówki

30 minut
40 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 48 kcal \ B-1 g \ T-1 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g pierogów: 174 kcal \ B-5 g \ T-3 g \ W-31 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • mąka pszenna – 3 szklanki (400 g)
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki (20 g)
  • woda, gorąca – 1 szklanka (200 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • cukier – 2 łyżki (20 g)
  • jagody – 3 szklanki (400 g)

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz olej. Dodaj gorącą wodę. Wymieszaj i dodaj jajo. Całość zagniataj około 10 minut, najpierw w misce, a następnie na blacie. Kiedy będzie elastyczne odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  2. Jagody oczyść, lekko osusz i wymieszaj z cukrem lub erytrolem. Odstaw.
  3. Ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj cienko, a drugą zakryj szczelnie folią (aby nie obsychało). Z rozwałkowaniego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki, nałóż farsz i gotuj w lekko osolonym wrzątku. Wyciągaj po 3 minutach od wypłynięcia.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami – polecam skyr waniliowy.

Pierogi z jagodami to smak mojego dzieciństwa 🙂 Mama przygotowywała je z dodatkiem bułki tartej. Uwielbiałam ten smak i lubię do niego wracać, z tą różnicą że zamiast bulki tartej podaję je ze skyrem waniliowym.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz