Wskazówki
30 minut
40 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 48 kcal \ B-1 g \ T-1 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g pierogów: 174 kcal \ B-5 g \ T-3 g \ W-31 g \ BŁ-2 g
Składniki
- mąka pszenna – 3 szklanki (400 g)
- sól – 1/4 łyżeczki
- olej – 2 łyżki (20 g)
- woda, gorąca – 1 szklanka (200 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- cukier – 2 łyżki (20 g)
- jagody – 3 szklanki (400 g)
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz olej. Dodaj gorącą wodę. Wymieszaj i dodaj jajo. Całość zagniataj około 10 minut, najpierw w misce, a następnie na blacie. Kiedy będzie elastyczne odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Jagody oczyść, lekko osusz i wymieszaj z cukrem lub erytrolem. Odstaw.
- Ciasto podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj cienko, a drugą zakryj szczelnie folią (aby nie obsychało). Z rozwałkowaniego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki, nałóż farsz i gotuj w lekko osolonym wrzątku. Wyciągaj po 3 minutach od wypłynięcia.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – polecam skyr waniliowy.
Pierogi z jagodami to smak mojego dzieciństwa 🙂 Mama przygotowywała je z dodatkiem bułki tartej. Uwielbiałam ten smak i lubię do niego wracać, z tą różnicą że zamiast bulki tartej podaję je ze skyrem waniliowym.