Wskazówki
60 minut 28 sztuk
1 porcja to: xxx kcal \ B-x g \ W-x g \ T-x g \ BŁ-x g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 400g
- Jajo – 2 sztuki
- Masło – 120g
- Sól – 1 łyżeczka
- Drożdże świeże – 40g
- Cukier – 1 szczypta
- Ciepła woda – 3 łyżki
- Pieczarki – 200g
- Cebula – 1 sztuka
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
- Ser – odrobina
- Jajo – do posmarowania pierogów
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło. Mąkę przesiać do miski. Drożdże przełożyć do miseczki, zalać 3 łyżkami ciepłej wody i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i przelać do mąki. Dodać jaja, sól i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i przy pomocy szklanki wyciąć kółka.
Farsz: Pieczarki oczyścić i pokroić drobno. Na patelni podsmażyć cebulkę. Dodać pieczarki i doprawić. Smażyć do momentu, aż będą gotowe. Farsz nakładać na krążki ciasta. Dodać odrobinę startego sera i zlepić brzegi. Wierzch pierogów posmarować rozbitym jajem. Posypać sezamem. Piec w 180C przez 35 minut.