Wskazówki
60 minut
28 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 100 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 3 szklanki (400 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Masło – ~1/2 opakowania (120 g)
- Sól – 1 łyżeczka
- Drożdże świeże – ~1/2 opakowania (50 g)
- Cukier – 1 szczypta
- Woda ciepła – 3 łyżki
- Pieczarki – 1/2 opakowania (200 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Ser żółty tarty – 1 garść (30 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Przygotowanie
- W rondelku rozpuść masło, mąkę przesiej do miski. Drożdże przełóż do miseczki, zalej 3 łyżkami ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj i przelej do mąki. Następnie dodaj jaja, sól i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
- Farsz: Pieczarki oczyść i pokrój drobno. Na patelni podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki i dopraw. Smaż do momentu, aż będą gotowe.
- Farsz nakładaj na krążki ciasta. Dodaj odrobinę startego sera i zlep brzegi. Wierzch pierogów posmaruj rozbitym jajem. Posyp sezamem. Piecz w 180C przez 35 minut.
Takie pierogi pieczone z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako danie świąteczne, sylwestrowe lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Możesz podać je z domowym czerwonym barszczem na zakwasie 🙂