Pierogi pieczone z pieczarkami

5/5 - (Ocen: 4)
Pierogi pieczone z pieczarkami

Wskazówki

60 minut
28 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 100 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 3 szklanki (400 g)
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Masło – ~1/2 opakowania (120 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże – ~1/2 opakowania (50 g)
  • Cukier – 1 szczypta
  • Woda ciepła – 3 łyżki
  • Pieczarki – 1/2 opakowania (200 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ser żółty tarty – 1 garść (30 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło, mąkę przesiej do miski. Drożdże przełóż do miseczki, zalej 3 łyżkami ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj i przelej do mąki. Następnie dodaj jaja, sól i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
  2. Farsz: Pieczarki oczyść i pokrój drobno. Na patelni podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki i dopraw. Smaż do momentu, aż będą gotowe.
  3. Farsz nakładaj na krążki ciasta. Dodaj odrobinę startego sera i zlep brzegi. Wierzch pierogów posmaruj rozbitym jajem. Posyp sezamem. Piecz w 180C przez 35 minut.

Takie pierogi pieczone z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako danie świąteczne, sylwestrowe lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Możesz podać je z domowym czerwonym barszczem na zakwasie 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz