Pierogi pieczone z pieczarkami

Pierogi pieczone z pieczarkami

Wskazówki

60 minut  28 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
100 kcal \ B-3 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 400 g (3 szklanki)
  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Masło – 120 g (~1/2 opakowania)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże – 50 g (~1/2 opakowania)
  • Cukier – 1 szczypta
  • Woda ciepła – 3 łyżki
  • Pieczarki – 200 g (1/2 opakowania)
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ser żółty tarty – 30 g (1 garść)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło, mąkę przesiej do miski. Drożdże przełóż do miseczki, zalej 3 łyżkami ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj i przelej do mąki. Następnie dodaj jaja, sól i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
  2. Farsz: Pieczarki oczyść i pokrój drobno. Na patelni podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki i dopraw. Smaż do momentu, aż będą gotowe.
  3. Farsz nakładaj na krążki ciasta. Dodaj odrobinę startego sera i zlep brzegi. Wierzch pierogów posmaruj rozbitym jajem. Posyp sezamem. Piecz w 180C przez 35 minut.

Takie pierogi pieczone z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako danie świąteczne, sylwestrowe lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Możesz podać je z domowym czerwonym barszczem na zakwasie 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00