Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Wskazówki

90 minut  8 porcji
Wartość odżywcza całości:
4360 kcal \ B-70 g \ W-335 g \ T-332 g \ BŁ-30 g

Składniki

  • Szpinak świeży – 300g
  • Erytrol / ksylitol / cukier – 2/3 szklanki
  • Mąka orkiszowa jasna lub pszenna- 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
  • Jaja – 3 sztuki
  • Olej – 2/3 szklanki
  • Mascarpone – 250g
  • Śmietanka 30% – 200 ml
  • Erytrol / ksylitol / cukier – 3 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy (ale nie aromat!!)- 1 łyżeczka
  • Drobne owoce i mięta do przybrania

Przygotowanie

Szpinak opłukać wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i mieszać ok 1-2 minuty. Przełożyć na sitko i odcedzić, a następnie zblendować na gładko. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do osobnej miski, dodać słodzidło i ubijać ok 2 minuty. Nadal miksując stopniowo dodawać olej, a następnie masę szpinakową. Dodać przesianą mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. Jeśli będziemy miksować za długo, ciasto nie wyrośnie. Dno formy o średnicy ok 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i piec 40-45 min (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Gdy już całkiem przestygnie, przekroić na 2 lub 3 części. Spód położyć na talerzu, posmarować *kremem, na to nałożyć kolejną warstwę biszkoptową, a na niej krem. Z 3 kawałka przygotować posypkę (można rozkruszyć go za pomocą łyżeczki lub widelca) i wysypać ją na krem. Udekorować owocami.

*Krem z mascarpone: Ser, śmietankę, słodzidło i ekstrakt waniliowy przełożyć do miski i ubijać przez kilka minut.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Zawiodłam się na opisie przygotowania, znalazłam w internecie taki sam przepis i owiele lepiej jest przekazane w sposób wykonać to ciasto. Pozdrawiam

Item added to cart.
0 items - 0,00