Wskazówki
90 minut 8 porcji
Wartość odżywcza całości:
4360 kcal \ B-70 g \ W-335 g \ T-332 g \ BŁ-30 g
Składniki
- Szpinak świeży – 300g
- Erytrol / ksylitol / cukier – 2/3 szklanki
- Mąka orkiszowa jasna lub pszenna- 2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
- Jaja – 3 sztuki
- Olej – 2/3 szklanki
- Mascarpone – 250g
- Śmietanka 30% – 200 ml
- Erytrol / ksylitol / cukier – 3 łyżki
- Ekstrakt waniliowy (ale nie aromat!!)- 1 łyżeczka
- Drobne owoce i mięta do przybrania
Przygotowanie
Szpinak opłukać wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i mieszać ok 1-2 minuty. Przełożyć na sitko i odcedzić, a następnie zblendować na gładko. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do osobnej miski, dodać słodzidło i ubijać ok 2 minuty. Nadal miksując stopniowo dodawać olej, a następnie masę szpinakową. Dodać przesianą mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. Jeśli będziemy miksować za długo, ciasto nie wyrośnie. Dno formy o średnicy ok 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i piec 40-45 min (do suchego patyczka). Studzić na kratce. Gdy już całkiem przestygnie, przekroić na 2 lub 3 części. Spód położyć na talerzu, posmarować *kremem, na to nałożyć kolejną warstwę biszkoptową, a na niej krem. Z 3 kawałka przygotować posypkę (można rozkruszyć go za pomocą łyżeczki lub widelca) i wysypać ją na krem. Udekorować owocami.
*Krem z mascarpone: Ser, śmietankę, słodzidło i ekstrakt waniliowy przełożyć do miski i ubijać przez kilka minut.
Zawiodłam się na opisie przygotowania, znalazłam w internecie taki sam przepis i owiele lepiej jest przekazane w sposób wykonać to ciasto. Pozdrawiam
Opisałam wszystko dokładnie tak, jak przygotowywałam ciasto. Wydawało mi się, że wszystko jest jasne. Sporo osób robiło to ciasto i nikt nie miał z tym problemu 🙁 Gdzie pojawia się niejasność?
Super przepis! Nie mam zbyt doświadczenia w pieczeniu ale wszystko się udało:) dzięki sliczne
Wspaniale! Cudownie to czytać 🙂
Pychotka !!!
Cieszę się! 🙂
super przepis dobrze opisany ciasto pycha pozdrawiam
Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że smakowało 🙂
Czy zamiast mascarpone można ricottę ?
Używam tu tylko mascarpone, ale proszę spróbować 🙂 Warto eksperymentować w kuchni
Nie ma podanej temperatury pieczenia :/
180C 🙂