Papryka Zapiekana w Stylu Meksykańskim

3.3/5 - (Ocen: 3)
Papryka zapiekana w stylu meksykańskim

Wskazówki

35 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 241 kcal \ B-19 g \ T-6 g \ W-26 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 72 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-8 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
  • papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1,5 łyżeczki (6 g)
  • kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
  • fasola czerwona konserwowa – 1/2 op.(130 g)
  • kukurydza konserwowa – 1/2 opak. (75 g)
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (30 g)
  • ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
  • papryka czerwona – 8 sztuk (1300 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 garście (60 g)
  • pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie.
  2. Mięso zmiel i dorzuć do cebuli z czosnkiem. Dodaj przyprawy i smaż, aż kurczaka lekko się zetnie.
  3. Wlej drobno krojone pomidory z puszki i gotuj przez chwilę. Dorzuć opłukaną fasolę z puszki, kukurydzę oraz koncentrat. Jeśli masa będzie za sucha, możesz wlać odrobinę wody.
  4. Do składników na patelni dodaj ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
  5. Z papryk odkrój „czapeczki”, wytnij gniazda nasienne i do środka przełóż farsz. Piecz we frytkownicy beztłuszczowej przez 10 minut w 180, następnie posyp serem i piecz jeszcze 3 minuty.
  6. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Papryka zapiekana w stylu meksykańskim to danie które musisz wypróbować! Przygotowuje się je dość szybko, a dodatkowo przepysznie smakuje 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.3/5 - (Ocen: 3)

4 komentarze do “Papryka Zapiekana w Stylu Meksykańskim”

Dodaj komentarz