Wskazówki
50 minut
5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 462 kcal \ B-19 g \ T-24 g \ W-42 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 400 g
- Papryka czerwona – 5 sztuk (1150 g)
- Ryż biały* – 3/4 szklanki (150 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Masło klarowane – 1,5 łyżeczki (10 g)
- Koperek – 2 łyżki (8 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Passata pomidorowa – 1/3 opak. (150 g)
- Pomidor – 3 sztuki (440 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Do miski przełóż mielone mięso, pokrojone pomidory, ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, koperek, przyprawy oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Wymieszaj dokładnie i dodaj passatę pomidorową. Ewentualnie możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze.
- Paprykom obetnij kapelusze, oczyść i nałóż farsz. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200C (góra-dół). Piecz 30-35 minut.
Papryki faszerowane mięsem mielonym świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, jak i jako pyszna kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.