Papryki Faszerowane Mięsem Mielonym

4.3/5 - (Ocen: 11)
Papryki faszerowane mięsem mielonym

Wskazówki

50 minut
5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 462 kcal \ B-19 g \ T-24 g \ W-42 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 400 g
  • Papryka czerwona – 5 sztuk (1150 g)
  • Ryż biały* – 3/4 szklanki (150 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Masło klarowane – 1,5 łyżeczki (10 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Passata pomidorowa – 1/3 opak. (150 g)
  • Pomidor – 3 sztuki (440 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
  3. Do miski przełóż mielone mięso, pokrojone pomidory, ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, koperek, przyprawy oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Wymieszaj dokładnie i dodaj passatę pomidorową. Ewentualnie możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze.
  4. Paprykom obetnij kapelusze, oczyść i nałóż farsz. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200C (góra-dół). Piecz 30-35 minut.

Papryki faszerowane mięsem mielonym świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, jak i jako pyszna kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smażenie cebuli
Składniki w misce
Dodanie passaty pomidorowej do wymieszanych składników
Gotowy farsz
Rozkrojone papryki
Faszerowanie papryk mięsem mielonym

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.3/5 - (Ocen: 11)

Dodaj komentarz