Wskazówki
30 minut
16 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 91 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-13 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g placków: 114 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-17 g \ BŁ-2 g
Składniki
- ziemniaki – 12 sztuk (1000 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (60 g)
- sól – 1/3 łyżeczki
- pieprz – 1 szczypta
- olej słonecznikowy – 4 łyżki (40 g)
Przygotowanie
- Cebulę i ziemniaki obierz (masa dotyczy już obranych ziemniaków, więc przyjmij, że będziesz potrzebować około 300g więcej). Zetrzyj na tarce z najmniejszymi oczkami i przełóż na sitko położone na misce, aby pozbyć się nadmiaru wody. Odstaw na kilka minut. Na dnie miski zbierze się skrobia, nie wyrzucaj jej, tylko pod koniec dodaj do masy.
- Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz oraz skrobię i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
- Gotowe placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z sosem kurkowym lub solo.
Placki ziemniaczane to proste i pyszne tradycyjne danie. W moim romu rodzinnym jadało się je z cukrem i śmietaną, ale podane z sosem kurkowym też smakują obłędnie!