Omlet Biszkoptowy z Sezonowymi Owocami

5/5 - (Ocen: 1)
Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami

Wskazówki

15 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 366 kcal \ B-21 g \ T-13 g \ W-47 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 249 kcal \ B-16 g \ T-11 g \ W-26 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier waniliowy domowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (24 g)
  • Olej do przetarcia patelni – 1/2 łyżeczki (1 g)
  • Sól – 1 szczypta

Przykładowe dodatki

  • Jogurt naturalny – 1/2 opak. (90 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Erytrol – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Maliny – 1/2 garści (35 g)
  • Borówki – 1/2 garści (25 g)
  • Truskawki – 1/2 garści (35 g)
  • Jeżyny – 1/2 garści (33 g)

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Dodaj erytrol (cukier, ksylitol lub inne słodzidło).
  3. Dodaj żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę zwykłą).
  4. Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej masy.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, przetrzyj ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem.
  6. Wlej masę jajeczną i smaż z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia.
  7. Podaj z ulubionymi dodatkami – u mnie były to owoce sezonowe i sos z jogurtu, pasty waniliowej i syropu z agawy.
Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami to bardzo proste i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub posiłek do lunchboxa. Zasmakuje każdemu 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz