
Wskazówki
15 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 366 kcal \ B-21 g \ T-13 g \ W-47 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 249 kcal \ B-16 g \ T-11 g \ W-26 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier waniliowy domowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (24 g)
- Olej do przetarcia patelni – 1/2 łyżeczki (1 g)
- Sól – 1 szczypta
Przykładowe dodatki
- Jogurt naturalny – 1/2 opak. (90 g)
- Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Erytrol – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Maliny – 1/2 garści (35 g)
- Borówki – 1/2 garści (25 g)
- Truskawki – 1/2 garści (35 g)
- Jeżyny – 1/2 garści (33 g)
Przygotowanie
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Dodaj erytrol (cukier, ksylitol lub inne słodzidło).
- Dodaj żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę zwykłą).
- Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, przetrzyj ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem.
- Wlej masę jajeczną i smaż z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia.
- Podaj z ulubionymi dodatkami – u mnie były to owoce sezonowe i sos z jogurtu, pasty waniliowej i syropu z agawy.
Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami to bardzo proste i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub posiłek do lunchboxa. Zasmakuje każdemu 🙂