Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami

Oceń
Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami

Wskazówki

15 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
249 kcal \ B-16 g \ T-11 g \ W-26 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Cukier waniliowy domowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mąka orkiszowa jasna – 24 g (2 łyżki)
  • Olej (do przetarcia patelni) – 1 g (1/2 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Dodaj erytrol (cukier, ksylitol lub inne słodzidło).
  3. Dodaj żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę zwykłą).
  4. Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej masy.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, przetrzyj ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem.
  6. Wlej masę jajeczną i smaż z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia.
  7. Podaj z ulubionymi dodatkami – u mnie były to owoce sezonowe i sos z jogurtu, pasty waniliowej i syropu z agawy.
Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami to bardzo proste i pyszne danie. Świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub posiłek do lunchboxa. Zasmakuje każdemu 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Oceń
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00