Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami

Omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami

Wskazówki

15 minut  1 porcja
1 porcja to: 249 kcal \ B-16 g \ W-11 g \ T-26 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Cukier waniliowy domowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mąka orkiszowa jasna – 24 g (2 łyżki)
  • Olej (do przetarcia patelni) – 1 g (1/2 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Dodaj erytrol (cukier, ksylitol lub inne słodzidło).
  3. Dodaj żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę zwykłą).
  4. Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej masy.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, przetrzyj ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem.
  6. Wlej masę jajeczną i smaż z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia.
  7. Podaj z ulubionymi dodatkami – u mnie były to owoce sezonowe i sos z jogurtu, pasty waniliowej i syropu z agawy.
0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00