Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 589 kcal \ B-19 g \ T-19 g \ W-84 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 375 kcal \ B-15 g \ T-12 g \ W-55 g \ BŁ-4 g
Składniki
Owsianka
- Płatki owsiane górskie – 1 szklanka (120 g)
- Mleko 3,2% – 1 i 3/4 szklanki (400 g)
- Budyń w proszku – 3 łyżki (24 g)
- Kakao – 1 łyżka (10 g)
Przykładowe dodatki
- Syrop daktylowy – 2 łyżki (24 g)
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Jeżyny – 1 garść (65 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
- Banan – 1/2 sztuki (60 g)
- Pasta pistacjowa – 1 łyżka (20 g)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka (6 g)
Przygotowanie
- W 0,5 szklanki mleka rozrób proszek budyniowy i kakao. W garnku podgrzej mleko z płatkami. Gdy lekko zmiękną, dodaj rozrobiony budyń. Zagotuj i ciągle mieszaj, żeby się nie przypaliło.
- Posłodź do smaku. Przełóż do miseczek i przystrój owocami.
Owsianka na budyniu z owocami to pomysł na pyszne, słodkie śniadanie. Podczas jedzenia ma się wrażenie, że zjada się deser. Myślę, że nie jedna osoba będzie zachwycona.