Wskazówki
25 minut 8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuka:
180 kcal \ B-11 g \ W-29 g \ T-4 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Jajo kurze – 2 sztuki
- Szpinak świeży – 1 duża garść
- Mleko owsiane (lub krowie) – 2 szklanki
- Mąka orkiszowa (lub zwykła) – 2 szklanki
- Erytrol (lub inne słodzidło)- 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Ser półtłusty (klinek) – 250g
- Borówki lub inne drobne owoce – garść
- Jogurt naturalny – 100g
- Erytrol lub inne słodzidło – 1-2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy (nie aromat!) – kilka kropli
Przygotowanie
Ciasto na naleśniki: Jaja, słodzidło i szpinak blendujemy. Wlewamy do miski z mąką, mlekiem, solą i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).
1 szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej 🙂
Masa serowa: Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i rozsmarować na naleśnikach. Zwinąć i podawać np. z owocami i syropem klonowym 🙂