Szpinakowe naleśniki na słodko

Wskazówki

25 minut  8 sztuk
1 sztuka to: 180 kcal \ B-11 g \ W-29 g \ T-4 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 2 sztuki
  • Szpinak świeży – 1 duża garść
  • Mleko owsiane (lub krowie) – 2 szklanki
  • Mąka orkiszowa (lub zwykła) – 2 szklanki
  • Erytrol (lub inne słodzidło)- 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Ser półtłusty (klinek) – 250g
  • Borówki lub inne drobne owoce – garść
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Erytrol lub inne słodzidło – 1-2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy (nie aromat!) – kilka kropli

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki: Jaja, słodzidło i szpinak blendujemy. Wlewamy do miski z mąką, mlekiem, solą i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).
1 szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej 🙂

Masa serowa: Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i rozsmarować na naleśnikach. Zwinąć i podawać np. z owocami i syropem klonowym 🙂

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00