Szpinakowe naleśniki na słodko

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Szpinakowe naleśniki na słodko

Wskazówki

25 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuka:
180 kcal \ B-11 g \ W-29 g \ T-4 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 2 sztuki
  • Szpinak świeży – 1 duża garść
  • Mleko owsiane (lub krowie) – 2 szklanki
  • Mąka orkiszowa (lub zwykła) – 2 szklanki
  • Erytrol (lub inne słodzidło)- 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Ser półtłusty (klinek) – 250g
  • Borówki lub inne drobne owoce – garść
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Erytrol lub inne słodzidło – 1-2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy (nie aromat!) – kilka kropli

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki: Jaja, słodzidło i szpinak blendujemy. Wlewamy do miski z mąką, mlekiem, solą i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).
1 szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej 🙂

Masa serowa: Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i rozsmarować na naleśnikach. Zwinąć i podawać np. z owocami i syropem klonowym 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00