Szpinakowe naleśniki na słodko

4.5/5 - (Ocen: 4)
Szpinakowe naleśniki na słodko

Wskazówki

25 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuka:
180 kcal \ B-11 g \ W-29 g \ T-4 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 2 sztuki
  • Szpinak świeży – 1 duża garść
  • Mleko owsiane (lub krowie) – 2 szklanki
  • Mąka orkiszowa (lub zwykła) – 2 szklanki
  • Erytrol (lub inne słodzidło)- 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Ser półtłusty (klinek) – 250g
  • Borówki lub inne drobne owoce – garść
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Erytrol lub inne słodzidło – 1-2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy (nie aromat!) – kilka kropli

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki: Jaja, słodzidło i szpinak blendujemy. Wlewamy do miski z mąką, mlekiem, solą i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).
1 szklankę mleka możemy zastąpić szklanką wody gazowanej 🙂

Masa serowa: Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i rozsmarować na naleśnikach. Zwinąć i podawać np. z owocami i syropem klonowym 🙂

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz