Wskazówki
10 minut
1 porcja
Wart. odżywcza 1 porcji z sosem i dodatkami:366 kcal \ B-21 g \ T-14 g \ W-44 g \ BŁ-7 g
Wart. odżywcza 1 porcji bez sosu i dodatków: 246 kcal \ B-16 g \ T-12 g \ W-23 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Sól – 1 szczypta
- Erytrol – 1 łyżeczka (5 g)
- Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (24 g)
- Olej – 1/2 łyżeczki (2 g)
Sos
- Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Erytrol – 1/2 łyżeczki (3 g)
Przykładowe dodatki
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
Przygotowanie
- Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli, sypkim słodziłem i cukrem waniliowym.
- Kiedy piana już będzie sztywna, dodaj mąkę orkiszową lub pszenną oraz żółtka. Ubijaj krótko, tylko do połączenia składników.
- Masę wyłóż na patelnię lekko przetartą tłuszczem i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy spód się zetnie, odwróć i smaż jeszcze moment.
- Podawaj z owocami i sosem jogurtowym – jogurt naturalny lub kokosowy wymieszaj ze słodzidłem i ekstraktem waniliowym.
Puszysty omlet z owocami to taki śniadaniowy deser. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz go podać z dowolnymi dodatkami.
Dzień dobry,
Z ilu jajek składa się ten omlet? 🙂
O raju, wkradł się błąd 🙂 Z 2 jaj 🙂
Dzień dobry
Ten omlet składa się z 2 jajek.