
Wskazówki
15 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 622 kcal \ B-20 g \ T-23 g \ W-84 g \ BŁ-12 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 442 kcal \ B-17 g \ T-9 g \ W-75 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 122 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-21 g \ BŁ-2 g
Składniki
- szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
- napój owsiany – 1/3 szklanki (80 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- banan – 1 sztuka (120 g)
- mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (30 g)
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane górskie – 3 łyżki (30 g)
Przykładowe dodatki
- masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
- maliny – 1/2 garści (35 g)
- truskawki – 1/2 garści (35 g)
- borówki – 1/2 garści (25 g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki (poza owocami) wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na gładką masę.
- Na patelnię wylej odrobinę oleju, rozgrzej i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Patelnia ma być delikatnie muśnięta tłuszczem.
- Wylewaj porcje ciasta i smaż z obu stron pod przykryciem.
- Podawaj z dodatkami: owocami i masłem orzechowym.
Placuszki bananowo-szpinakowe z masłem orzechowym i owocami możesz podać na śniadanie lub wpakować do śniadaniówki. Dzieci będą zachwycone!