Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.

Spring rollsy z krewetkami

Spring rollsy z krewetkami

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Krewetki obsmażyć lub ugotować i poprzekrajać na pół. Warzywa pokroić w paski. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników (krewetki, warzywa, niewielkie porcje makaronu).

Bezglutenowe placuszki z bananem

Bezglutenowe placuszki z bananem

Banana zblendować. Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię.

Bezglutenowe placuszki z owocami

Bezglutenowe placuszki z owocami

Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię. Smażyć ok 1-2 min z każdej strony.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę. Niewielką ilość masy wylać na patelnię, delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez minutę. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie.