Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami.

Bezlgutenowe naleśniki z dżemem malinowym

Bezlgutenowe naleśniki z dżemem malinowym

Przygotować ciasto: Jaja rozbić ze szczyptą soli i erytrytolem. Dodać mąki oraz mleko roślinne i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.

Pieczone pierogi z kurkami

Pieczone pierogi z kurkami

Do miski wrzucić mąkę (może być zwykła, pszenna), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę.

Przepyszne placuszki jogurtowe z owocami

Przepyszne placuszki jogurtowe z owocami

Mąkę, erytrol (lub inne słodzidło), sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jajo, jogurt i rozpuszczony olej kokosowy (albo roztopione masło). Wszystkie składniki wymieszać w miarę dokładnie.

Placuszki jogurtowe z jagodami

Placuszki jogurtowe z jagodami

Mąkę, erytrol (lub inne słodzidło), sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jajo, jogurt i rozpuszczony olej kokosowy (albo roztopione masło). Wszystkie składniki wymieszać w miarę dokładnie.