Wskazówki
15 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
520 kcal \ B-19 g \ W-24 g \ T-39 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Masło orzechowe – 20 g (1 łyżka)
- Banan – 60 g (1/2 sztuki)
- Mąka jaglana – 10 g (1 łyżka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez minutę. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Połowę smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i zginamy omlet na pół. Wierzch smarujemy masłem orzechowym, posypujemy płatkami migdałowymi.