
Wskazówki
30 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
399 kcal \ B-41 g \ W-32 g \ T-12 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mąka gryczana – 100 g (1 porcja)
- Mleko – 100 g (1 porcja)
- Woda – 50 g (1 porcja)
- Cebula – 60 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Szpinak – 150 g (1/2 opakowania)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Filet z kurczaka – 400 g (1 porcja)
Przygotowanie
Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.
Farsz: Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dorzucić szpinak i dusić do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz ostrą papryką. Odłożyć. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć, wymieszać ze szpinakiem.
Na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Na każdy placek położyć farsz i zawinąć w rulon (dodatkowo można ułożyć w formie do pieczenia i zapiec w piekarniku).