Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

3.7/5 - (Ocen: 3)
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
399 kcal \ B-41 g \ W-32 g \ T-12 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka gryczana – 100 g (1 porcja)
  • Mleko – 100 g (1 porcja)
  • Woda – 50 g (1 porcja)
  • Cebula – 60 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Szpinak – 150 g (1/2 opakowania)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Filet z kurczaka – 400 g (1 porcja)

Przygotowanie

Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.

Farsz: Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dorzucić szpinak i dusić do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz ostrą papryką. Odłożyć. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć, wymieszać ze szpinakiem.

Na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Na każdy placek położyć farsz i zawinąć w rulon (dodatkowo można ułożyć w formie do pieczenia i zapiec w piekarniku).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz