Meksykańska miska

4.5/5 - (Ocen: 4)
Meksykańska miska

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:553 kcal \ B-44 g \ T-14 g \ W-59 g \ BŁ-12 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Przyprawa do Taco – 2 łyżeczki
  • Masło klarowane – 1/2 łyżki (8 g)
  • Fasola czerwona konser. – 2/3 szkl. (100 g)
  • Kukurydza konser. – 2/3 szklanki (100 g)
  • Ryż brązowy – 1/2 szklanki (100 g)
  • Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • Sok z limonki – 1 łyżeczka (3 g)
  • Pomidor – 2 sztuki (300 g)
  • Kolendra, świeża – 1 garść (1 g)
  • Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
  • Papryczka jalapeno – 1 łyżka (15 g)
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Kurczaka pokrój na małe kawałki, dodaj trochę soli, przyprawę do taco (jeśli takiej nie masz, dopraw papryką słodką, papryką wędzoną, chili, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim, oregano i suszoną cebulką). Wymieszaj dokładnie i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Awokado i pomidory pokrój w kostkę, cebulkę i kolendrę posiekaj. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.
  4. Ugotowany ryż przełóż na talerze. Dodaj przepłukaną kukurydzę, fasolę konserwową, przesmażone mięso, pomidory z awokado. Przystrój plasterkami jalapeno i kolendrą.

Meksykańska miska to danie szybkie i jednocześnie bardzo pyszne! Soczysty i wyrazisty kurczak w towarzystwie składników, które nadają niesamowitej świeżości. Czujesz to? Myślę, że takie danie zasmakuje każdemu! Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację bądź nawet jako posiłek do pracy 🙂

Składniki meksykańskiej miski
Doprawienia kurczaka
Smażenie kurczaka
Pokrojenie warzyw
wymieszanie składników meksykańskiej miski
Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00