Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 591 kcal \ B-33 g \ T-23 g \ W-64 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 106 kcal \ B-6 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- rosół – 3 szklanki (600 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- por – 1/2 sztuki (80 g)
- ryż do risotto (arborio) – 3/4 szklanki (130 g)
- szparagi – 1 garść (150 g)
- groszek zielony mrożony – 1/2 szklanki (80 g)
- ser parmezan, tarty – 1/3 szklanki (30 g)
- serek mascarpone – 1 łyżka (20 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- skórka z cytryny – 1/2 łyżeczki
- bazylia, świeża – 1 łyżeczka
- szczypior – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
Przygotowanie
- Rosół podgrzej i cały czas trzymaj go na palniku o niewielkiej mocy.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pora pokrojonego na małe kawałki (3 minuty wystarczą). Dodaj ryż i mieszaj przez 2-3 minuty, aż ziarna staną się przejrzyste. Dodaj szklankę bulionu i mieszaj od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Gdy większość zniknie z patelni, dolej kolejną szklankę. Gotuj przez około 10 minut.
- Dodaj szparagi pokrojone na kawałki oraz mrożony groszek. Dolej ostatnią szklankę rosołu. Kiedy szparagi zmiękną, patelnię zdejmij z palnika.
- Dodaj mascarpone, parmezan, sok i skórkę z cytryny, posiekaną bazylię, szczypior, sól i pieprz.
- Przed podaniem posyp ziołami i odrobiną świeżo startego parmezanu.
Risotto z porem, groszkiem i szparagami to pyszne, kremowe, wiosenne danie, które zasmakuje każdemu. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wina 🙂