Makaron ze Szparagami i Kurczakiem

5/5 - (Ocen: 2)
Makaron ze szparagami i kurczakiem

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:641 kcal \ B-38 g \ T-31 g \ W-51 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 148 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-12 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Makaron pappardelle* – 1 opak. (250 g)
  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Czosnek – 2 sztuki (10 g)
  • Szparagi – 1 pęczek (500 g)
  • Ser, parmezan – 2 łyżki (16 g)
  • Śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżeczki (12 g)
  • Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pokrojone piersi kurczaka, dopraw solą, pieprzem i chili.
  2. Dorzuć czosnek pokrojony w plasterki oraz pokrojone szparagi (główki zostaw w całości).
  3. Dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  4. Kiedy kurczak będzie już ścięty, dodaj parmezan i wlej śmietankę 30%.
  5. Gotuj przez chwilę i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. W międzyczasie ugotuj makaron i wrzuć go do sosu. Wymieszaj i podaj.

Makaron ze szparagami i kurczakiem to danie pyszne i jednocześnie bardzo szybkie w przygotowaniu! Wystarczy 20 minut i fantastyczny posiłek gotowy.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz