Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:641 kcal \ B-38 g \ T-31 g \ W-51 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 148 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Makaron pappardelle* – 1 opak. (250 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Czosnek – 2 sztuki (10 g)
- Szparagi – 1 pęczek (500 g)
- Ser, parmezan – 2 łyżki (16 g)
- Śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżeczki (12 g)
- Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pokrojone piersi kurczaka, dopraw solą, pieprzem i chili.
- Dorzuć czosnek pokrojony w plasterki oraz pokrojone szparagi (główki zostaw w całości).
- Dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Kiedy kurczak będzie już ścięty, dodaj parmezan i wlej śmietankę 30%.
- Gotuj przez chwilę i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- W międzyczasie ugotuj makaron i wrzuć go do sosu. Wymieszaj i podaj.
Makaron ze szparagami i kurczakiem to danie pyszne i jednocześnie bardzo szybkie w przygotowaniu! Wystarczy 20 minut i fantastyczny posiłek gotowy.