Wskazówki
30 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 418 kcal \ B-28 g \ T-31 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- boczek wędzony – 1 kawałek (40 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- awokado – 1/2 sztuki (60 g)
- cebula – 1/3 sztuki (25 g)
- sałata rzymska – 1 główka (160 g)
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- papryka słodka – szczypta
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
- ser pleśniowy lazur – 1 kawałek (30 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
Dressing
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- musztarda dijon – 2 łyżeczki (20 g)
- syrop klonowy – 1 łyżeczka (5 g)
- czosnek – 1 malutki ząbek (3 g)
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo i przestudź. Mięso dopraw papryką słodką, solą i pieprzem, a następnie zgrilluj na patelni i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Boczek pokrój na małe kawałki i wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj kilka minut, aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
- Przygotuj dressing: w niewielkim słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy lub miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól.
- Pomidorki poprzekrajaj, awokado i cebulę pokrój, a ser pokrusz.
- Wszystkie składniki ułóż na dużym talerzu i skrop dressingiem.
Sałatka Cobb to jedna z najbardziej znanych amerykańskich sałatek. Wszystkie składniki komponują się idealnie! Nadaje się na obiad, posiłek do pracy lub kolację.
Witam czy dane podane dla sałatki to jest jedna porcja
wszystko jest napisane 🙂 To jest na 3 porcje.