
Wskazówki
30 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 418 kcal \ B-28 g \ T-31 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- boczek wędzony – 1 kawałek (40 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- awokado – 1/2 sztuki (60 g)
- cebula – 1/3 sztuki (25 g)
- sałata rzymska – 1 główka (160 g)
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- papryka słodka – szczypta
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
- ser pleśniowy lazur – 1 kawałek (30 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
Dressing
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- musztarda dijon – 2 łyżeczki (20 g)
- syrop klonowy – 1 łyżeczka (5 g)
- czosnek – 1 malutki ząbek (3 g)
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo i przestudź. Mięso dopraw papryką słodką, solą i pieprzem, a następnie zgrilluj na patelni i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Boczek pokrój na małe kawałki i wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj kilka minut, aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
- Przygotuj dressing: w niewielkim słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy lub miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól.
- Pomidorki poprzekrajaj, awokado i cebulę pokrój, a ser pokrusz.
- Wszystkie składniki ułóż na dużym talerzu i skrop dressingiem.
Sałatka Cobb to jedna z najbardziej znanych amerykańskich sałatek. Wszystkie składniki komponują się idealnie! Nadaje się na obiad, posiłek do pracy lub kolację.