Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 279 kcal \ B-11 g \ T-24 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 228 kcal \ B-9 g \ T-20 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ser camembert – 1 opakowanie (125 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- pietruszka, natka – 1/2 łyżeczki (3 g)
- bazylia, świeża – 1/2 łyżeczki
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- suszone pomidory z czosnkiem – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Do naczynia żaroodpornego przełóż camembert i natnij. Dorzuć pomidorki koktajlowe.
- Na serze ułóż przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i bazylię oraz suszone pomidory z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w 200C.
- Podawaj z grzankami.
Camembert pieczony z pomidorkami to pomysł na pyszną przekąskę lub kolację. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań w większym gronie.