Makaron Canneloni ze Szpinakiem i Serem Sałatkowym

5/5 - (Ocen: 1)
Makaron canneloni ze szpinakiem i serem sałatkowym

Wskazówki

40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 368 kcal \ B-19 g \ T-16 g \ W-34 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 100 kcal \ B-5 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • szpinak, mrożony – 1 opakowanie (450 g)
  • cebula – 1 sztuka (50 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • ser sałatkowy a’la feta – 3/4 opak. (203 g)
  • rosół – 2/3 szklanki (132 g)
  • passata pomidorowa – 1 opakowanie (400 g)
  • cebula – 1/2 sztuki (30 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz.(4 g)
  • makaron cannelloni – 1/2 opakowania (125 g)
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (24 g)

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez chwilę.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a następnie dodaj ser sałatkowy (a’la feta, np. Favita) i grana padano. Zestaw z kuchenki.
  4. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory oraz rosół. Dopraw oregano, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
  5. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki nałóż farsz do rurek i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  6. Całość polej sosem pomidorowym i zapiekaj w 180C przez 25 minut, posyp serem i piecz jeszcze 10 minut.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.

Makaron canneloni ze szpinakiem i serem sałatkowym to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakuje 🙂 Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz