Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 368 kcal \ B-19 g \ T-16 g \ W-34 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 100 kcal \ B-5 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- szpinak, mrożony – 1 opakowanie (450 g)
- cebula – 1 sztuka (50 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- ser sałatkowy a’la feta – 3/4 opak. (203 g)
- rosół – 2/3 szklanki (132 g)
- passata pomidorowa – 1 opakowanie (400 g)
- cebula – 1/2 sztuki (30 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- oregano – 1/2 łyżeczki
- suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz.(4 g)
- makaron cannelloni – 1/2 opakowania (125 g)
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (24 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez chwilę.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a następnie dodaj ser sałatkowy (a’la feta, np. Favita) i grana padano. Zestaw z kuchenki.
- W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory oraz rosół. Dopraw oregano, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki nałóż farsz do rurek i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
- Całość polej sosem pomidorowym i zapiekaj w 180C przez 25 minut, posyp serem i piecz jeszcze 10 minut.
- Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
Makaron canneloni ze szpinakiem i serem sałatkowym to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakuje 🙂 Sprawdź koniecznie!