Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 464 kcal \ B-27 g \ T-13 g \ W-59 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g carbonary: 259 kcal \ B-15 g \ T-7 g \ W-33 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Szynka szwarcwaldzka – 4 plastry (44 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Makaron spaghetti – 1/3 opakowania (160 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- ser parmezan, tarty – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente. Jaja wybij do miseczki, dopraw solą i roztrzep.
- Szynkę pokrój drobno i podsmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Smaż chwilę i dodaj gorący makaron. Dopraw pieprzem.
- Patelnię ściągnij z palnika, dodaj ser i wlej masę jajeczną. Bardzo szybko i sprawnie wymieszaj i przełóż na talerze. Jaja nie powinny się ściąć!
Fit carbonara to lekko odchudzona wersja tradycyjnej Carbonary z boczkiem. Mimo, że jest mniej kaloryczna. jest bardzo smaczna i jestem pewna, że zasmakuje większości z Was.