Krewetki z cukinią i pomidorami miniatura

Krewetki z cukinią i pomidorami

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Dodać poprzekrajane pomidorki.

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem miniatura

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i chili. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki).

Falafele

Falafele

Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ).

Burgery z falafelami miniatura

Burgery z falafelami

Ulubione bułki (najlepiej domowe) podpiec na patelni lub w opiekaczu.  Przygotować sos: musztardę, miód i majonez wymieszać dokładnie. Na połówce bułki rozsmarować sos, ułożyć sałatę, falafele, pomidora oraz chipsy.

Pełnoziarnista pita miniatura

Pełnoziarnista pita

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Pomału dodawać ciepłą (ale nie gorącą) wodę wymieszaną z oliwą i zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką wyrobić elastyczne ciasto.