Domowe sushi
Ryż umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i mieszamy za pomocą dłoni. Wymieniamy wodę i czynność powtarzamy do czasu, aż woda przestanie być „mleczna”. Ryż zalewamy czystą wodą i odstawiamy do namoczenia na 30-40 minut.
Ryż umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i mieszamy za pomocą dłoni. Wymieniamy wodę i czynność powtarzamy do czasu, aż woda przestanie być „mleczna”. Ryż zalewamy czystą wodą i odstawiamy do namoczenia na 30-40 minut.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło.
Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i czosnkiem (jeśli sałatkę chcesz zabrać do pracy, to czosnek lepiej pominąć :)).
Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc).
W kąpieli wodnej rozpuścić miód i wymieszać z masłem orzechowym. Gdy masa będzie płynna, wymieszać z płatkami, mąką i wiórkami kokosowymi (najlepiej robić to za pomocą dłoni). W naczyniach żaroodpornych ułożyć wydrążone śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
W kąpieli wodnej rozpuścić miód, olej i czekoladę. Dodać masło orzechowe i mieszać, aż masa się połączy. Dodać ekspandowaną kaszę jaglaną (jagły) i wymieszać dokładnie.