Domowe sushi

Domowe sushi

Ryż umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i mieszamy za pomocą dłoni. Wymieniamy wodę i czynność powtarzamy do czasu, aż woda przestanie być „mleczna”. Ryż zalewamy czystą wodą i odstawiamy do namoczenia na 30-40 minut.

Domowa tortilla pełnoziarnista

Domowa tortilla pełnoziarnista

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło.

Domowy kebab

Domowy kebab

Mięso (można wymienić na indyka) natrzeć porządnie przyprawami, dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszeć. Odstawić do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc).

Śliwki zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką miniatura

Śliwki zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką

W kąpieli wodnej rozpuścić miód i wymieszać z masłem orzechowym. Gdy masa będzie płynna, wymieszać z płatkami, mąką i wiórkami kokosowymi (najlepiej robić to za pomocą dłoni). W naczyniach żaroodpornych ułożyć wydrążone śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.