Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-34 g \ W-51 g \ T-8 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Imbir świeży – 20 g (4 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Polędwiczka wieprzowa – 300 g (1 porcja)
- Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
- Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
- Ananas w puszce – 180 g (6 plastrów)
- Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
- Cukier trzcinowy – 20 g (2 łyżki)
- Woda – 30 g (3 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Ketchup – 30 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i chili. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki). Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i wodą (można dodać też odrobinę soku z zalewy, bądź czysty sok ananasowy – danie będzie jeszcze lepsze). Doprawione mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć polędwiczkę. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z cukrem, ketchup (albo przecier pomidorowy), zagotować. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.