Pełnoziarnista pita

Oceń
Pełnoziarnista pita

Wskazówki

90 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
183 kcal \ B-7 g \ W-29 g \ T-3 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 350 g (Niepełne 3 szklanki)
  • Drożdże instant (suszone) – 6 g (2 łyżeczki)
  • Ciepła woda – 250 g (1 większa szklanka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

*Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Pomału dodawać ciepłą (ale nie gorącą) wodę wymieszaną z oliwą i zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części i uformować kulki. Przykryć ściereczką na 15 min. Każdą kulę rozwałkować na cienkie placki. Kłaść pojedynczo na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!!!). Podgrzewać około 30-45s, obrócić, podgrzewać około 1,5 min., znowu obrócić i podrzewać ok. 30-45s.

Mąkę pełnoziarnistą można wymienić na zwykłą, pszenną.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz