Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
368 kcal \ B-32 g \ W-16 g \ T-25 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Papryczka chili – 5 g (1/4 sztuki)
- Krewetki – 250 g (1 porcja)
- Pomidorki koktajlowe – 200 g (1 porcja)
- Cukinia – 250 g (1 średnia sztuka)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Dodać poprzekrajane pomidorki. Krewetki wyjąć, dodać pokrojoną cukinię. Mieszać co jakiś czas (w międzyczasie można powyciągać skórki od pomidorków). Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać mleko kokosowe (albo śmietankę 30%), zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.
Kaloryczność podana jest dla dania bez makaronu 🙂
Super jedzonko. Trochę zmodyfikowałam- sparzyłam pomidory i zdjęłam z nich skórkę. Dziękuję za przepis
Super, ja też czasami pozbywam się skórki, żeby już nie mieszać w talerzu 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂