Krewetki z cukinią i pomidorami

5/5 - (Ocen: 6)
Krewetki z cukinią i pomidorami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
368 kcal \ B-32 g \ W-16 g \ T-25 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Papryczka chili – 5 g (1/4 sztuki)
  • Krewetki – 250 g (1 porcja)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (1 porcja)
  • Cukinia – 250 g (1 średnia sztuka)
  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Przyprawa curry – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Dodać poprzekrajane pomidorki. Krewetki wyjąć, dodać pokrojoną cukinię. Mieszać co jakiś czas (w międzyczasie można powyciągać skórki od pomidorków). Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać mleko kokosowe (albo śmietankę 30%), zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Kaloryczność podana jest dla dania bez makaronu 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 6)

2 komentarze do “Krewetki z cukinią i pomidorami”

Dodaj komentarz