Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną).

Obiad z blachy

Obiad z blachy

Bataty obrać i pokroić na kształt frytek. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, a cukinię w plastry. Wymieszać z oliwą i przyprawami (papryka ostra, słodka, tymianek, sól, pieprz).

Kurczak sezamowy miniatura

Kurczak sezamowy

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć 2 łyżki wody z gotowania. Krewetki oczyścić dokładnie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę). Podsmażyć. Wrzucić krewetki.

Pieczone pierogi z farszem meksykańskim miniatura

Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.

Item added to cart.
0 items - 0,00