Wskazówki
45 minut 6 szaszłyków
Całość to: xxx kcal \ B-x g \ W-x g \ T-x g \ BŁ-x g
Składniki
- Krewetki – 24 sztuki
- Oliwa – 4 łyżki
- Sok z limonki – 3 łyżki
- Syrop z agawy lub miód – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól – 1 szczypta
- Świeżo zmielony pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/4 łyżeczki
- Płatki chili – 1/4 łyżeczki
- Świeża kolendra – 2 łyżki
- Świeży ananas – 300g
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Papryka żółta – 1/2 sztuki
- Masło – 1 łyżka
Przygotowanie
Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut. Ananasa i papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Patyczki do szaszłyków moczyć przynajmniej przez 30 minut (dzięki temu nie spalą się podczas grillowania).
Krewetki, ananasa i papryki nadziać na patyczki. Umieścić je na grillu i posmarować marynatą z krewetek. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony (po przewróceniu na drugą stronę znowu posmarować marynatą). Przed podaniem posmarować rozpuszczonym masłem i posypać świeżą kolendrą. Podawać z ulubioną sałatką.