Wskazówki
45 minut 6 szaszłyków
Wartość odżywcza 1 szałszyka:
144 kcal \ B-6 g \ T-9 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
- Oliwa – 40 g (4 łyżki)
- Sok z limonki – 18 g (3 łyżki)
- Syrop z agawy – 15 g (1 łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Sól – 1 szczypta
- Świeżo zmielony pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/4 łyżeczki
- Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- Kolendra, świeża – 1 g (1 garść)
- Ananas – 300 g (1/2 sztuki)
- Papryka czerwona – 115 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta – 100 g (1/2 sztuki)
- Masło – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut. Ananasa i papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Patyczki do szaszłyków moczyć przynajmniej przez 30 minut (dzięki temu nie spalą się podczas grillowania).
Krewetki, ananasa i papryki nadziać na patyczki. Umieścić je na grillu i posmarować marynatą z krewetek. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony (po przewróceniu na drugą stronę znowu posmarować marynatą). Przed podaniem posmarować rozpuszczonym masłem i posypać świeżą kolendrą. Podawać z ulubioną sałatką.