Szaszłyki z krewetkami i ananasem

3.9/5 - (Ocen: 7)
Tradycyjne kotlety mielone

Wskazówki

45 minut  6 szaszłyków
Wartość odżywcza 1 szałszyka:
144 kcal \ B-6 g \ T-9 g \ W-12 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
  • Oliwa – 40 g (4 łyżki)
  • Sok z limonki – 18 g (3 łyżki)
  • Syrop z agawy – 15 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Świeżo zmielony pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1/4 łyżeczki
  • Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • Kolendra, świeża – 1 g (1 garść)
  • Ananas – 300 g (1/2 sztuki)
  • Papryka czerwona – 115 g (1/2 sztuki)
  • Papryka żółta – 100 g (1/2 sztuki)
  • Masło – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Krewetki oczyścić i włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z limonki, syrop z agawy lub miód, starty na tarce czosnek, łyżkę posiekanej kolendry, sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili. Odstawić na 30 minut. Ananasa i papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Patyczki do szaszłyków moczyć przynajmniej przez 30 minut (dzięki temu nie spalą się podczas grillowania).
Krewetki, ananasa i papryki nadziać na patyczki. Umieścić je na grillu i posmarować marynatą z krewetek. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony (po przewróceniu na drugą stronę znowu posmarować marynatą). Przed podaniem posmarować rozpuszczonym masłem i posypać świeżą kolendrą. Podawać z ulubioną sałatką.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz