Łosoś pieczony z ziemniaczkami i sałatką

Oceń
Łosoś pieczony z ziemniaczkami i sałatką

Wskazówki

35 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
550 kcal \ B-36 g \ W-37 g \ T-27 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Ziemniaki – 400g (4 duże sztuki)
  • Oliwa – 20g (2 łyżki)
  • Łosoś, filet – 300 g (2 sztuki)
  • Cytryna – 4 plasterki
  • Roszponka – 100g (4 garście)
  • Pomidorki koktajlowe – 200g (2 garście)
  • Ogórek zielony – 80 g (1/2 sztuki)
  • Czerwona cebula – 40g (1/2 sztuki)
  • Olej lniany – 10g (1 łyżka)
  • Czarnuszka – 2 szczypty
  • Tymianek – 1/3 łyżeczki
  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z oliwą (lub olejem), tymiankiem, rozmarynem i słodką papryką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 200C. Łososia opłukać, doprawić pieprzem, ewentualnie koperkiem, zawinąć w folię i na 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, wsadzić do piekarnika (dzięki temu ryba nie będzie sucha. Gdyby piekła się za długo, nie byłaby smaczna). W międzyczasie przygotować sałatkę: Ogórka i cebulę pokroić w plasterki, pomidorki poprzekrajać. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posypać czarnuszką, skropić sokiem z cytryny i olejem lnianym.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz