Wskazówki
35 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
550 kcal \ B-36 g \ W-37 g \ T-27 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Ziemniaki – 400g (4 duże sztuki)
- Oliwa – 20g (2 łyżki)
- Łosoś, filet – 300 g (2 sztuki)
- Cytryna – 4 plasterki
- Roszponka – 100g (4 garście)
- Pomidorki koktajlowe – 200g (2 garście)
- Ogórek zielony – 80 g (1/2 sztuki)
- Czerwona cebula – 40g (1/2 sztuki)
- Olej lniany – 10g (1 łyżka)
- Czarnuszka – 2 szczypty
- Tymianek – 1/3 łyżeczki
- Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z oliwą (lub olejem), tymiankiem, rozmarynem i słodką papryką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 200C. Łososia opłukać, doprawić pieprzem, ewentualnie koperkiem, zawinąć w folię i na 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, wsadzić do piekarnika (dzięki temu ryba nie będzie sucha. Gdyby piekła się za długo, nie byłaby smaczna). W międzyczasie przygotować sałatkę: Ogórka i cebulę pokroić w plasterki, pomidorki poprzekrajać. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posypać czarnuszką, skropić sokiem z cytryny i olejem lnianym.