Curry z kurczakiem i batatem
Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty.
Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty.
Brokuły gotować przez 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym Doprawić przyprawą curry, czosnkiem i słodką papryką. Dodać pokrojoną cebulę.
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć, aż zmięknie. Doprawić kurkumą. Cukinię odsunąć na bok patelni.
Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Na dnie słoika wyłożyć sos (jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem i czosnkiem). Następnie ułożyć przepłukaną fasolę, makaron, mięso, awokado, opłukaną kukurydzę i lekko podprażony na patelni słonecznik i pestki dyni.
Jaja ugotować na miękko. Sałatę opłukać, porwać na kawałki. Awokado, pomidorki, cebulę, ogórka pokroić. Fasolę i kukurydzę odcedzić, dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, skropić olejem lnianym i posypać nasionami słonecznika oraz pestkami dyni.