Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
553 kcal \ B-38 g \ W-50 g \ T-23 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty – 90 g (1 szklanka)
- Filet z kurczaka – 200 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Majonez – 25 g (1 łyżka)
- Czosnek – 3 g (1/2 ząbka)
- Fasola czerwona z puszki – 80 g (4 łyżki)
- Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
- Kukurydza konserwowa – 45 g (3 łyżki)
- Słonecznik łuskany – 5 g (1 łyżeczka)
- Pestki dyni – 5 g (1 łyżeczka)
- Papryka słodka – 1 g (1 szczypta)
- Przyprawa curry – 3 g (1/2 łyżeczki)
Przygotowanie
Makaron ugotować i ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić papryką, curry i przesmażyć. Na dnie słoika wyłożyć sos (jogurt wymieszać z solą, pieprzem, majonezem i czosnkiem). Następnie ułożyć przepłukaną fasolę, makaron, mięso, awokado, opłukaną kukurydzę i lekko podprażony na patelni słonecznik i pestki dyni. Sałatkę jeść prosto ze słoika, lub przełożyć na talerz.
Czy na pewno kukurydza konserwowana. Jej IG to 55. Bardzo dobra i pomocna jest twoja strona.
Dziękuję 🙂 Kukurydza może być konserwowa. Liczy się ładunek glikemiczny (ŁG) całości, a nie indeks glikemiczny pojedynczych produktów 🙂