Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
587 kcal \ B-34 g \ W-83 g \ T-14 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Pasta tamaryndowa – 1 łyżka
- Imbir świeży – 2 cm kawałek
- Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
- Sos sojowy – 10 g (4 łyżki)
- Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Cukier kokosowy – 12 g (1 łyżka)
- Olej sezamowy – 20 g (2 łyżki)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
- Papryka zielona – 70 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Makaron ryżowy – 150 g (1 porcja)
Przygotowanie
To jest moja wersja Pad Thaia 🙂 Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Nie miałam pasty tamaryndowej i zapomniałam o jajku, a i tak mi smakowało 🙂
oj tak, bez tej pasty też jest pyszny 🙂 W taki sposób robiłam swojego pierwszego w życiu Pad Thaia i się zakochałam w tym smaku 🙂
Przepyszne, bez pasty ale pychotka mimo to 🙂
Cudownie! Bardzo się cieszę 🙂