Pad Thai z kurczakiem i papryką

Pad Thai z kurczakiem i papryką

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
587 kcal \ B-34 g \ W-83 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pasta tamaryndowa – 1 łyżka
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy – 10 g (4 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier kokosowy – 12 g (1 łyżka)
  • Olej sezamowy – 20 g (2 łyżki)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Papryka zielona – 70 g (1/2 sztuki)
  • Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Makaron ryżowy – 150 g (1 porcja)

Przygotowanie

To jest moja wersja Pad Thaia 🙂 Może się delikatnie różnić od tej, którą znacie.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).
Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej wystarczy go zalać wrzątkiem i odcedzić po 3-5 minutach).
Do szklanki wlać składniki sosu: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier kokosowy, sok z limonki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i przesmażyć. Dodać pokrojoną w piórka dymkę, paprykę. Składniki odsunąć na bok, wbić jajo, rozbełatać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Dodać makaron ryżowy i wymieszać dokładnie. Wlać sos, dodać szczypiorek z dymki. Dokładnie przemieszać. Przełożyć na talerze i opcjonalnie podawać posypane rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
2 lat temu

Nie miałam pasty tamaryndowej i zapomniałam o jajku, a i tak mi smakowało 🙂

Edyta
Edyta
1 rok temu

Przepyszne, bez pasty ale pychotka mimo to 🙂

Item added to cart.
0 items - 0,00