Tagliatelle z cukinią i krewetkami

Oceń
Tagliatelle z cukinią i krewetkami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
533 kcal \ B-33 g \ W-46 g \ T-27 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 125 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 16 g (2 łyżeczki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
  • Krewetki – 200 g (1 porcja)
  • Natka pietruszki – 24 g (2 łyżki)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 kubeczka)
  • Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć, aż zmięknie. Doprawić kurkumą. Cukinię odsunąć na bok patelni. W wolnym miejscu rozpuścić łyżeczkę masła i wrzucić krewetki. Doprawić solą, pieprzem (porządnie) i płatkami chili. Chwilę przesmażyć. Dodać natkę pietruszki, przemieszać i wlać śmietankę 30% (można ją wymienić na mleko kokosowe). Chwilę gotować i podawać.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz