
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
533 kcal \ B-33 g \ W-46 g \ T-27 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Makaron tagliatelle – 125 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 16 g (2 łyżeczki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
- Krewetki – 200 g (1 porcja)
- Natka pietruszki – 24 g (2 łyżki)
- Śmietana 30% – 100 g (1/2 kubeczka)
- Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć, aż zmięknie. Doprawić kurkumą. Cukinię odsunąć na bok patelni. W wolnym miejscu rozpuścić łyżeczkę masła i wrzucić krewetki. Doprawić solą, pieprzem (porządnie) i płatkami chili. Chwilę przesmażyć. Dodać natkę pietruszki, przemieszać i wlać śmietankę 30% (można ją wymienić na mleko kokosowe). Chwilę gotować i podawać.