Wskazówki
40 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
452 kcal \ B-38 g \ W-40 g \ T-18 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki – 400 g (5 sztuk)
- Filet z kurczaka – 300 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Ser Cheddar – 30 g (2 garści)
- Cebula czerwona – 90 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Czosnek w proszku – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie – 1 szczypta
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Brokuły gotować przez 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym Doprawić przyprawą curry, czosnkiem i słodką papryką. Dodać pokrojoną cebulę. Przygotować sos: wymieszać śmietanę, jaja, oregano, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodać starty na tarce lub drobno pokrojony ser. Na dnie naczynia żaroodpornego (nasmarowanego oliwą) wyłożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie warstwę brokułów i kurczaka. Całość polać sosem wymieszanym z serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 minut.