Pudding chia z owocami

Pudding chia z owocami

Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.

Malinowa owsianka z owocami

Malinowa owsianka z owocami

Mleko wlewamy do garnka, dosypujemy płatki owsiane i zagotowujemy. Dodajemy mrożone maliny, wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut (jeśli będzie za mało mleka, można go jeszcze dolać, bądź zastąpić wodą).

Deser a'la monte

Deser a’la monte

Kaszę jaglaną przyprażyć na patelni (aż zacznie się rumienić i delikatnie pachnieć). Przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać wrzątkiem. Kaszę wsypać do garnka i dodać 1,5 szklanki wrzącej wody.

Pudding z tapioki z mango, malinami i kiwi miniatura

Pudding z tapioki z mango, malinami i kiwi

W garnuszku zagotować mleko kokosowe z dodatkiem wanilii, dodać kuleczki tapioki. Gotować pod przykryciem ok 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Tapioka będzie gotowa gdy stanie się przezroczysta. Masę przełożyć do naczyń i odstawić do wystudzenia.

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.