Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
376 kcal \ B-13 g \ W-45 g \ T-26 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Migdały – 15 g (1 łyżka)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Erytrytol – 70 g (7 łyżek)
- Masło migdałowe – 150 g (1 porcja)
- Mleko migdałowe – 300 g (1,5 szklanki)
- Kasza jaglana – 90 g (1/2 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przyprażyć na patelni (aż zacznie się rumienić i delikatnie pachnieć). Przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać wrzątkiem. Kaszę wsypać do garnka i dodać 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotować pod przykryciem ok 20 min., aż do miękkości. Masło migdalowe przełożyc do misy blendera, dodać mleko, erytrol lub ksylitol i sól. Miksować kilka sekund, dodać kaszę i zblendować ponownie. Połowę powstałej masy odłożyć, a resztę zblendować z kakao. Do pucharków przełożyć krem ciemny, a następnie jasny. Całość obsypać posiekanymi migdałami. Schłodzić.