Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie zimną wodą, sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zalewamy ją szklanką wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy aby przestygła. Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy.

Mintaj zapieknany w porach

Mintaj zapieknany w porach

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami.

Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

Jajka rozbić w miseczce, dodać rozkruszony twaróg, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pomidory suszone. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć wodę. Dodać do reszty składników, doprawić i dokładnie wymieszać. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Piec przez 25 minut w temp 180C.

Owsianka z brzoskwinią

Owsianka z brzoskwinią

Brzoskwinię przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, drugą zostawić do przyozdobienia owsianki. Do mleka dodać pokrojoną brzoskwinię, płatki oraz wiórki kokosowe i zagotować. Przełożyć wszystko do miseczki.