Koktajl bananowo-kakaowy z miętą

Koktajl bananowo-kakaowy z miętą

Banana obieramy i dzielimy na cząstki, dodajemy kakao, listki mięty oraz mleko i wszystkie składniki miksujemy. Całość przelewamy do szklanki, posypujemy jagodami goji i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Owsianka na budyniu czekoladowym

Owsianka na budyniu czekoladowym

W garnku podgrzewamy szklankę mleka, dorzucamy płatki owsiane i wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozprowadzamy czubatą łyżkę budyniu i wlewamy do garnka z pozostałymi składnikami energicznie mieszając. 
Połowę budyniu wykładamy do miseczki, układamy maliny, następnie resztę budyniu i przystrajamy owocami.

Chrupiąca sałatka z fenkułem

Chrupiąca sałatka z fenkułem

Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko, fenkuł i seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy posiekany szczypiorek i listki mięty, podprażony na patelni słonecznik, posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu jabłkowego.

Kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach

Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy ok 1cm pokrojonej papryczki chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy kilka minut. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy ok 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy listki bazylii oraz tymianek. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatę wykładamy na talerz. Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki i oliwki przekrajamy na pół i razem z serem układamy na sałacie. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną miętą, a zaraz przed podaniem polewamy sosem miodowym (mieszamy oliwę sok z cytryny, miód i drobno posiekany czosnek) i doprawiamy pieprzem.

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pietruszkę i dusimy ją na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną gruszkę i dusimy 10 min. Do garnka wlewamy bulion (tak aby zakrywał warzywa). Gotujemy ok. 15-20 minut. Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek. Zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy.