Szybkie śniadanie

Szybkie śniadanie

Jaja ugotować, oskubać i podzielić na połowę. Awokado obrać, pokroić w plasterki i skropić odrobiną soku z cytryny. Pomidora pokroić w plasterki. Składniki ułożyć na talerzu i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Jajko pieczone w awokado

Jajko pieczone w awokado

Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Delikatnie poszerzamy miejsce po pestce (można wyskrobać trochę miąższu). Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu).

Sałatka z kaki, granatem i rukolą

Sałatka z kaki, granatem i rukolą

Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cykorię pokroić na 1 cm kawałki, dodać odrobinę i skropić 1 łyżką soku z limonki. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Dodać kaki oraz rukolę. Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, a z reszty wycisnąć do garnka sok.

Koktajl malinowo-ananasowy z miętą

Koktajl malinowo-ananasowy z miętą

Ananasa kroimy w kosteczkę i umieszczamy w misie blendera, dodajemy maliny, lód, kilka liści świeżej mięty. Miksujemy wszystko. Dodajemy wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Najlepsza zupa kurkowa

Najlepsza zupa kurkowa

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Dodać kurki i podsmażać przez kilka minut (aż z patelni odparuje płyn).

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować do miękkości. Daktyle posiekać i zalać 1/2 szklanki wody. Zmiksować na pastę (razem z wodą). Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.