Najlepsza zupa kurkowa

Oceń
Najlepsza zupa kurkowa

Wskazówki

45 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
184 kcal \ B-4 g \ W-20 g \ T-11 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Natka pietruszki – 24 g (2 łyżki)
  • Koperek – 16 g (2 łyżki)
  • Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Masło – 20 g (2 łyżki)
  • Kurki – 360 g (6 garści)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Ziemniaki – 225 g (3 średnie sztuki)
  • Bulion domowy – 1440 g (6 szklanek)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Dodać kurki i podsmażać przez kilka minut (aż z patelni odparuje płyn). Dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Zawartość patelni wrzucić do bulionu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy (tak by śmietana się nie zważyła), a następnie całą przelać do zupy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz