Wskazówki
45 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
184 kcal \ B-4 g \ W-20 g \ T-11 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Natka pietruszki – 24 g (2 łyżki)
- Koperek – 16 g (2 łyżki)
- Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
- Masło – 20 g (2 łyżki)
- Kurki – 360 g (6 garści)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Ziemniaki – 225 g (3 średnie sztuki)
- Bulion domowy – 1440 g (6 szklanek)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Dodać kurki i podsmażać przez kilka minut (aż z patelni odparuje płyn). Dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Zawartość patelni wrzucić do bulionu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy (tak by śmietana się nie zważyła), a następnie całą przelać do zupy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.