Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
184 kcal \ B-3 g \ W-45 g \ T-1 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Kaki – 250 g (1 sztuka)
- Cykoria – 80 g (1 sztuka)
- Rukola – 40 g (2 garści)
- Granat – 100 g (1 sztuka)
- Ocet winny – 12 g (2 łyżki)
- Miód – 25 g (1 łyżka)
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cykorię pokroić na 1 cm kawałki, dodać odrobinę i skropić 1 łyżką soku z limonki. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Dodać kaki oraz rukolę. Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, a z reszty wycisnąć do garnka sok. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, a na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać sałatkę.