Wskazówki
60 minut 12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
218 kcal \ B-4 g \ W-20 g \ T-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
- Soda – 10 g (2 łyżeczki)
- Kasza jaglana, ugotowana – 190 g (1 szklanka)
- Daktyle – 90 g (2 garści)
- Jogurt naturalny – 100 g (4 łyżki)
- Masło orzechowe – 100 g (5 łyżek)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 100 g (4 łyżki)
- Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować do miękkości. Daktyle posiekać i zalać 1/2 szklanki wody. Zmiksować na pastę (razem z wodą). Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną, ciepłą kaszę połączyć z czekoladą, mlekiem kokosowym, jogurtem, masłem orzechowym, zmiksowanymi daktylami, kakao, mąką ziemniaczaną i sodą. Piec w 180 C przez około 45 minut (do suchego patyczka).