Wskazówki
140 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-42 g \ T-32 g \ W-10 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 109 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- wieprzowina, szynka surowa – 1 porcja (500 g)
- wieprzowina, łopatka – 1 porcja (500 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- cebula – 2 sztuki (260 g)
- pieczarki – 1 opakowanie (300 g)
- papryka czerwona – 2 sztuki (460 g)
- papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
- papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- pieprz – 1 łyżeczka (4 g)
- sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
- rosół – 3 szklanki (600 g)
Przygotowanie
- Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw papryką słodką, ostrą, i podsmażaj kilka minut, aż całkowicie się zetnie. Przełóż do garnka.
- Paprykę oczyść i upiecz w piekarniku lub urządzeniu typu airfryer. Jeszcze gorące papryki owiń w folię lub przełóż do woreczka. Dzięki temu skórka łatwiej zejdzie. Zdejmij skórę i pokrój na kawałki.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso. Gdy lekko się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż przestaną być surowe.
- Do garnka z mięsem wlej rosół, dodaj paprykę, pieczarki z cebulą, koncentrat, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok 2h na niewielkim ogniu.
- Podawaj z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami fantastycznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub ziemniakami. Spróbuj i się przekonaj 🙂