Gulasz Wieprzowy z Papryką i Pieczarkami

3.4/5 - (Ocen: 7)
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Wskazówki

140 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-42 g \ T-32 g \ W-10 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 109 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • wieprzowina, szynka surowa – 1 porcja (500 g)
  • wieprzowina, łopatka – 1 porcja (500 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • cebula – 2 sztuki (260 g)
  • pieczarki – 1 opakowanie (300 g)
  • papryka czerwona – 2 sztuki (460 g)
  • papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • pieprz – 1 łyżeczka (4 g)
  • sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
  • rosół – 3 szklanki (600 g)

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dopraw papryką słodką, ostrą, i podsmażaj kilka minut, aż całkowicie się zetnie. Przełóż do garnka.
  2. Paprykę oczyść i upiecz w piekarniku lub urządzeniu typu airfryer. Jeszcze gorące papryki owiń w folię lub przełóż do woreczka. Dzięki temu skórka łatwiej zejdzie. Zdejmij skórę i pokrój na kawałki.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso. Gdy lekko się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż przestaną być surowe.
  4. Do garnka z mięsem wlej rosół, dodaj paprykę, pieczarki z cebulą, koncentrat, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok 2h na niewielkim ogniu.
  5. Podawaj z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami fantastycznie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kaszą lub ziemniakami. Spróbuj i się przekonaj 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.4/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz