
Wskazówki
20+40 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 424 kcal \ B-24 g \ T-20 g \ W-34 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Marchew – 2 sztuki (120 g)
- Cukinia – 1 sztuka (300 g)
- Mięso mielone wołowe lub mieszane – 1 opakowanie (400 g)
- Cebula – 1 sztuka (100 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Szynka szwarcwaldzka – 4 plastry (44 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Olej – 1 łyżka (10 g)
- Pomidory krojone w puszce – 2 puszki (800 g)
- Rosół – 1 szklanka (200 g)
- Makaron lasagne – 12 płatów (204 g)
- Ser żółty, tarty (lub inny) – 2 garście (60 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cukinię pokrojoną w plasterki. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.
- W rondelku podgrzej rosół, dodaj pomidory i przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą, bazylię i oregano). Zagotuj.
- Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i szynkę szwarcwaldzką. Podsmaż, a następnie dodaj przyprawy (paprykę słodką i ostrą). Dorzuć mięso i smaż, aż mięso zmieni kolor. Dodaj startą na tarce marchew. Dodaj sos. Gotuj dosłownie kilka minut.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wylej trochę samego sosu, na nim ułóż płaty makaronu, daj warstwę sosu z mięsem, starty ser, cukinię i znowu płaty makaronu, sos, ser… Rób tak na zmianę, aż skończy się sos.
- Piecz około 20-25 minut w 200C.
Pamiętaj:
– Płaty makaronu mają być surowe
– Sos powinien być dość rzadki – właśnie dlatego dodaję rosół
– Sos musi być porządnie posolony – makaron wchłonie trochę soli podczas pieczenia.
Lazania z mięsem mielonym, cukinią i marchewką to pyszny obiad, który przygotujesz w stosunkowo krótkim czasie 🙂 To fajny sposób na przemycenie dodatkowych warzyw do diety.





