Pulpeciki w Sosie Koperkowym

4/5 - (Ocen: 5)
Pulpeciki w sosie koperkowym

Wskazówki

30 minut
20 sztuk (4 porcje)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 656 kcal \ B-28 g \ T-33 g \ W-62 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków:419 kcal \ B-21 g \ T-33 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g pulpecików: 108 kcal \ B-6 g \ T-8 g \ W-4 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Bulion warzywny – 1 litr
  • Marchew – 1 sztuka (70 g)
  • Cebula – 1 sztuka (60 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Łopatka mielona – 1 opakowanie (500 g)
  • Bułka Kajzerka – 1 sztuka (60 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Śmietanka 12% – 2/3 opakowania (130 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (30 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)

Przykładowe dodatki

  • Ziemniaki – 3 sztuki na 1 porcję
  • Fasolka szparagowa – 130 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Marchew obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w rosole. Bułkę namocz w wodzie i porządnie wyciśnij. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy. Razem z bułką dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Masę porządnie wyrób przy pomocy dłoni. Uformuj 20 pulpecików. Lekko obsmaż na oliwie. Dodaj rosół z marchewką i gotuj ok 15 minut.
  3. Śmietankę wymieszaj z mąką. Dodaj odrobinę gorącego rosołu i wymieszaj. Wlej na patelnię z pulpetami. Dorzuć koperek i gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z dodatkami.

Pulpeciki w sosie koperkowym to jeden z klasycznych polskich obiadów. Ich smak zna chyba większość z nas. Są bardzo aromatyczne i delikatne. Świetnie pasują do obiadu z ziemniakami i dodatkiem warzyw.

Składniki do wymieszania
Składniki wymieszane
Formowanie pulpecików
Obsmażanie pulpecików i dodanie rosołu
Gotowanie i dodanie koperka
Gotowe pulpeciki w sosie koperkowym

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 5)

3 komentarze do “Pulpeciki w Sosie Koperkowym”

  1. w życiu nie widzialam tak świetnie stworzonej strony, setek przepisów i przejrzystosci, wszystko opisane dokladnie i zrozumiale, przepisy nie są wymyślę jak to sie zdarza zazwyczaj u dietetyków tylko gosci tu tez prostota i kuchnia polska w lżejszej wersji szkoda ze nie natrafilam na tą stronę dużo, dużo wczesniej i na dodatek za darmo (szok) jest Pani mistrzem ❤️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz