Pulpeciki w sosie koperkowym

5/5 - (Ocen: 1)
Pulpeciki w sosie koperkowym

Wskazówki

30 minut
20 sztuk (4 porcje)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 656 kcal \ B-28 g \ T-33 g \ W-62 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków:419 kcal \ B-21 g \ T-33 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g pulpecików: 108 kcal \ B-6 g \ T-8 g \ W-4 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Bulion warzywny – 1 l
  • Marchew – 1 sztuka (70 g)
  • Cebula – 1 sztuka (60 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Łopatka mielona – 1 opakowanie (500 g)
  • Bułka Kajzerka – 1 sztuka (60 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Śmietanka 12% – 2/3 opakowania (130 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 łyżki (30 g)
  • Koperek – 2 łyżki (8 g)

Przykładowe dodatki

  • Ziemniaki – 3 sztuki na 1 porcję
  • Fasolka szparagowa – 130 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Marchew obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w rosole. Bułkę namocz w wodzie i porządnie wyciśnij. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy. Razem z bułką dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Masę porządnie wyrób przy pomocy dłoni. Uformuj 20 pulpecików. Lekko obsmaż na oliwie. Dodaj rosół z marchewką i gotuj ok 15 minut.
  3. Śmietankę wymieszaj z mąką. Dodaj odrobinę gorącego rosołu i wymieszaj. Wlej na patelnię z pulpetami. Dorzuć koperek i gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z dodatkami.

Pulpeciki w sosie koperkowym to jeden z klasycznych polskich obiadów. Ich smak zna chyba większość z nas. Są bardzo aromatyczne i delikatne. Świetnie pasują do obiadu z ziemniakami i dodatkiem warzyw.

Składniki do wymieszania
Składniki wymieszane
Formowanie pulpecików
Obsmażanie pulpecików i dodanie rosołu
Gotowanie i dodanie koperka
Gotowe pulpeciki w sosie koperkowym

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00