Wskazówki
35 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 407 kcal \ B-13 g \ T-12 g \ W-59 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 81 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (180 g)
- papryka żółta – 1 sztuka (160 g)
- cukinia – 1 sztuka (300 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (50 g)
- ser grana padano, tarty – 1 garść (15 g)
Sos
- cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- pomidory drobno krojone – 1 opak. (400 g)
- woda – 2/3 szklanki (150 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- oregano – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
- Na oliwie podsmaż cebulę, dorzuć pokrojone papryki i cukinię. Dopraw i podsmażaj do miękkości. Odstaw.
- Na osobnej patelni podsmaż cebulę, czosnek, dodaj pomidory z puszki, wodę i przyprawy. Zagotuj i odstaw.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu, wrzuć surowe gnocchi, posyp częścią sera, wyłóż warzywa, sos i resztę sera.
- Piecz ok 25 min w 200C.
Gnocchi zapiekane z warzywami to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!
Czy przy insulinooporności też można zjeść ?
można, ale zjedz dodatkowo porcję surowych warzyw lub zwiększ ilość warzyw w samej zapiekance 🙂
Witam.
Czy to się zapieka bez przykrycia ? 🙂
tak 🙂
nada się przy IO?
Jeśli będzie więcej warzyw, a mniej kluseczek, to tak 🙂