Gnocchi Zapiekane z Warzywami

5/5 - (Ocen: 5)
Gnocchi zapiekane z warzywami

Wskazówki

35 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 407 kcal \ B-13 g \ T-12 g \ W-59 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 81 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-12 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (180 g)
  • papryka żółta – 1 sztuka (160 g)
  • cukinia – 1 sztuka (300 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oregano – 1 łyżeczka (4 g)
  • gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 garście (50 g)
  • ser grana padano, tarty – 1 garść (15 g)

Sos

  • cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • pomidory drobno krojone – 1 opak. (400 g)
  • woda – 2/3 szklanki (150 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • oregano – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmaż cebulę, dorzuć pokrojone papryki i cukinię. Dopraw i podsmażaj do miękkości. Odstaw.
  2. Na osobnej patelni podsmaż cebulę, czosnek, dodaj pomidory z puszki, wodę i przyprawy. Zagotuj i odstaw.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu, wrzuć surowe gnocchi, posyp częścią sera, wyłóż warzywa, sos i resztę sera.
  4. Piecz ok 25 min w 200C.

Gnocchi zapiekane z warzywami to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 5)

6 komentarzy do “Gnocchi Zapiekane z Warzywami”

Dodaj komentarz