Drożdżówki z Kremem Budyniowym i Truskawkami

5/5 - (Ocen: 2)
Drożdżówki z kremem budyniowym i truskawkami

Wskazówki

3 godziny
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 352 kcal \ B-10 g \ T-14 g \ W-46 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 3 i 3/4 szkl. (480 g)
  • Drożdże świeże – 1/4 opakowania (25 g)
  • Mleko 3,2% – 1 szklanka (210 g)
  • Masło – 1/2 opakowania (100 g)
  • Jajo – 2 sztuki (100 g)
  • Cukier – 1/2 szklanki (80 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Truskawki – 12 sztuk (220 g)

Budyń

  • Mleko 3,2% – 1 i 1/4 szklanki (300 g)
  • Żółtko jaja – 3 sztuki (60 g)
  • Cukier – 3,5 łyżki (40 g)
  • Mąka pszenna – 1,5 łyżki (20 g)
  • Mąka ziemniaczana – 1/2 łyżki (10 g)
  • Pasta waniliowa – 1 łyżeczka (8 g)

Kruszonka

  • Mąka orkiszowa jasna – 1/3 szklanki (50 g)
  • Masło – 3 łyżki (30 g)
  • Cukier – 2,5 łyżki (30 g)

Przygotowanie

  1. Drożdżówki: Mleko podgrzej lekko. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz połowę mleka. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, ekstrakt waniliowy, jaja, sól, mleko oraz rozczyn. Zagnieć dokładnie – możesz pomóc sobie mikserem bądź robotem kuchennym. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj jeszcze kilka minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1,5h). W międzyczasie przygotuj budyń oraz kruszonkę.
  2. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 równych części. Uformuj bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na środku każdej bułeczki zrób wgłębienie – najlepiej przy pomocy szklanki. Wyłóż budyń oraz owoce. Posyp kruszonką. Piecz 25 minut w 180 C
  3. Krem budyniowy: w misce zmiksuj na jasną masę jaja i cukier. Dodaj 100 ml mleka, pastę waniliową i mąki. Zmiksuj ponownie. W rondelku zagotuj resztę mleka (możesz dorzucić ziarenka z wanilii, krem będzie jeszcze lepszy) i na wrzące wlej masę z żółtkami. Mieszaj i gotuj na niewielkiej mocy, aż sos zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
  4. Kruszonka: w miseczce zagnieć masło, cukier i mąkę. Schowaj do lodówki.

Drożdżówki z kremem budyniowym i truskawkami smakują lepiej niż te z cukierni 🙂 Są delikatne, puszyste i pachnące. Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzy mi się lato, to powiedziałabym, że z tymi drożdżówkami.

Składniki do przepisu
Wymieszanie składników
Wymieszanie składników
Wymieszanie składników
Wymieszanie składników
Wymieszanie składników
Formowanie drożdżówek
Formowanie drożdżówek
Formowanie drożdżówek

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz