Wskazówki
3 godziny
12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 352 kcal \ B-10 g \ T-14 g \ W-46 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 3 i 3/4 szkl. (480 g)
- Drożdże świeże – 1/4 opakowania (25 g)
- Mleko 3,2% – 1 szklanka (210 g)
- Masło – 1/2 opakowania (100 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Cukier – 1/2 szklanki (80 g)
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Truskawki – 12 sztuk (220 g)
Budyń
- Mleko 3,2% – 1 i 1/4 szklanki (300 g)
- Żółtko jaja – 3 sztuki (60 g)
- Cukier – 3,5 łyżki (40 g)
- Mąka pszenna – 1,5 łyżki (20 g)
- Mąka ziemniaczana – 1/2 łyżki (10 g)
- Pasta waniliowa – 1 łyżeczka (8 g)
Kruszonka
- Mąka orkiszowa jasna – 1/3 szklanki (50 g)
- Masło – 3 łyżki (30 g)
- Cukier – 2,5 łyżki (30 g)
Przygotowanie
- Drożdżówki: Mleko podgrzej lekko. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz połowę mleka. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, ekstrakt waniliowy, jaja, sól, mleko oraz rozczyn. Zagnieć dokładnie – możesz pomóc sobie mikserem bądź robotem kuchennym. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj jeszcze kilka minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1,5h). W międzyczasie przygotuj budyń oraz kruszonkę.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 równych części. Uformuj bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na środku każdej bułeczki zrób wgłębienie – najlepiej przy pomocy szklanki. Wyłóż budyń oraz owoce. Posyp kruszonką. Piecz 25 minut w 180 C
- Krem budyniowy: w misce zmiksuj na jasną masę jaja i cukier. Dodaj 100 ml mleka, pastę waniliową i mąki. Zmiksuj ponownie. W rondelku zagotuj resztę mleka (możesz dorzucić ziarenka z wanilii, krem będzie jeszcze lepszy) i na wrzące wlej masę z żółtkami. Mieszaj i gotuj na niewielkiej mocy, aż sos zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
- Kruszonka: w miseczce zagnieć masło, cukier i mąkę. Schowaj do lodówki.
Drożdżówki z kremem budyniowym i truskawkami smakują lepiej niż te z cukierni 🙂 Są delikatne, puszyste i pachnące. Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzy mi się lato, to powiedziałabym, że z tymi drożdżówkami.