Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Wskazówki

60 minut  10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
86 kcal \ B-4 g \ W-9 g \ T-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Fasola czerwona z puszki – 240 g (1 puszka)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Kakao niesłodzone – 15 g (1 czubata łyżka)
  • Olej kokosowy – 40 g (1,5 łyżki)
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Fasolę porządnie przepłukać pod bierzącą wodą. Odcedzić. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol (lub inne słodzidło, można dodać trochę więcej) i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ubitą pianą z białek. przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45-50 minut. Wystudzić i polać polewą czekoladową (rozpuszczoną czekolada gorzką bądź polewą przygotowaną z oleju kokosowego, miodu i kakao). Z wierzchu udekorować wiórkami kokosowymi albo liofilizowanymi owocami.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
3 lat temu

Jakiej wielkości forma? Pisze mała keksówka a to pojęcie względne 😉

Kamila R.
Kamila R.
3 lat temu

Czy po upieczeniu ma być w środku „mokre”? bo piekę juz ponad 45min. i mam wrazenie że w środku jest surowe

Klaudia
Klaudia
1 rok temu
Reply to  Kamila R.

W moim przypadku było tak samo. Ale myślałam że wyszedł mi zaklęć 🙂

Jagoda
Jagoda
3 lat temu

A podpowiesz jakie proporcje do polewy ?

Joanna
Joanna
3 lat temu

Czy fasolę należy miksowania razem z jej powiedzmy skórka? Czy ta twarda otoczka pomimo zmiksować nie będzie wyczuwalna w cieście?

gabriela g
gabriela g
3 lat temu

zastanawiam się, czy takie ciasto jest bogate w zelazo? wiadomo, fasola, kakao są bogate w ten pierwiastek, ale czy po upieczeniu dalej jest to wartościowe pozywienie?

Item added to cart.
0 items - 0,00