Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

3.8/5 - (Ocen: 37)
Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Wskazówki

60 minut
10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 95 kcal \ B-4 g \ T-6 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 185 kcal \ B-7 g \ T-11 g \ W-13 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • fasola czerwona konser. – 1 puszka (240 g)
  • banan – 1 sztuka (120 g)
  • kakao niesłodzone – 1 czubata łyżka (15 g)
  • olej kokosowy – 1,5 łyżki (40 g)
  • erytrol – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Fasolę porządnie przepłukać pod bierzącą wodą. Odcedzić. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol (lub inne słodzidło, można dodać trochę więcej) i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ubitą pianą z białek. przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45-50 minut. Wystudzić i polać polewą czekoladową (rozpuszczoną czekolada gorzką bądź polewą przygotowaną z oleju kokosowego, miodu i kakao). Z wierzchu udekorować wiórkami kokosowymi albo liofilizowanymi owocami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 37)

12 komentarzy do “Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana”

  1. zastanawiam się, czy takie ciasto jest bogate w zelazo? wiadomo, fasola, kakao są bogate w ten pierwiastek, ale czy po upieczeniu dalej jest to wartościowe pozywienie?

    Odpowiedz
  2. Czy fasolę należy miksowania razem z jej powiedzmy skórka? Czy ta twarda otoczka pomimo zmiksować nie będzie wyczuwalna w cieście?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz