Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Wskazówki

1 godzina  10 porcji
1 porcja to: 86 kcal \ B-4 g \ W-9 g \ T-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Fasola czerwona z puszki – 240 g (1 puszka)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Kakao niesłodzone – 15 g (1 czubata łyżka)
  • Olej kokosowy – 40 g (1,5 łyżki)
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Fasolę porządnie przepłukać pod bierzącą wodą. Odcedzić. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol (lub inne słodzidło, można dodać trochę więcej) i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ubitą pianą z białek. przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45-50 minut. Wystudzić i polać polewą czekoladową (rozpuszczoną czekolada gorzką bądź polewą przygotowaną z oleju kokosowego, miodu i kakao). Z wierzchu udekorować wiórkami kokosowymi albo liofilizowanymi owocami.

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Jakiej wielkości forma? Pisze mała keksówka a to pojęcie względne 😉

Kamila R.

Czy po upieczeniu ma być w środku „mokre”? bo piekę juz ponad 45min. i mam wrazenie że w środku jest surowe

Klaudia

W moim przypadku było tak samo. Ale myślałam że wyszedł mi zaklęć 🙂

Jagoda

A podpowiesz jakie proporcje do polewy ?

Joanna

Czy fasolę należy miksowania razem z jej powiedzmy skórka? Czy ta twarda otoczka pomimo zmiksować nie będzie wyczuwalna w cieście?

gabriela g

zastanawiam się, czy takie ciasto jest bogate w zelazo? wiadomo, fasola, kakao są bogate w ten pierwiastek, ale czy po upieczeniu dalej jest to wartościowe pozywienie?

Item added to cart.
0 items - 0,00