Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

5/5 - (Ocen: 1)
Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana

Wskazówki

60 minut  10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
86 kcal \ B-4 g \ W-9 g \ T-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Fasola czerwona z puszki – 240 g (1 puszka)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Kakao niesłodzone – 15 g (1 czubata łyżka)
  • Olej kokosowy – 40 g (1,5 łyżki)
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Fasolę porządnie przepłukać pod bierzącą wodą. Odcedzić. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol (lub inne słodzidło, można dodać trochę więcej) i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać z ubitą pianą z białek. przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45-50 minut. Wystudzić i polać polewą czekoladową (rozpuszczoną czekolada gorzką bądź polewą przygotowaną z oleju kokosowego, miodu i kakao). Z wierzchu udekorować wiórkami kokosowymi albo liofilizowanymi owocami.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

12 komentarzy do “Ciasto czekoladowe (brownie) z czerwonej fasoli i banana”

  1. zastanawiam się, czy takie ciasto jest bogate w zelazo? wiadomo, fasola, kakao są bogate w ten pierwiastek, ale czy po upieczeniu dalej jest to wartościowe pozywienie?

    Odpowiedz
  2. Czy fasolę należy miksowania razem z jej powiedzmy skórka? Czy ta twarda otoczka pomimo zmiksować nie będzie wyczuwalna w cieście?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00