Wskazówki
20 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
60 kcal \ B-3 g \ W-8 g \ T-2 g \ BŁ-1,5 g
Składniki
- Popping z amarantusa – 60g (2 szklanki)
- Mąka migdałowa – 20g (1 łyżka)
- Karob – 10g (1 łyżka)
- Suszone morele bez cukru – 60 g (garść)
- Jajo – 100g (2 sztuki)
Przygotowanie
Do miski wrzucić popping z amarantusa, karob, mąkę migdałową (lub posiekane migdały) i posiekane suszone morele. Wymieszać. Dodać roztrzepane jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i z masy formować kuleczki. Rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C około 15 minut.
Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc można dodać odrobinę słodzidła (dla nas nie było takiej potrzeby).