Kokosowy krem jaglany z masą „czekoladową”

Kokosowy krem jaglany z masą „czekoladową”

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Ugotowaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy wiórki oraz miód i podgrzewamy. Całość blendujemy na gładki krem. Daktyle odsączamy, wkładamy do misy blendera, dodajemy kakao i wszystko razem miksujemy.

Kulki daktylowo-kokosowo-migdałowe

Kulki daktylowo-kokosowo-migdałowe

Orzechy, migdały i wiórki kokosowe zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać kakao i rozdrobnione orzechy oraz wiórki.

Brownies bez pieczenia

Brownies bez pieczenia

Orzechy i migdały zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać kakao, ekstrakt waniliowy, kawę (opcjonalnie), sól i rozdrobnione orzechy.

Czekoladowy krem z daktyli

Czekoladowy krem z daktyli

Opcjonalnie można dodać: cynamon, kardamon, chilli, skórkę pomarańczową, orzechy, wiórki kokosowe, bądź inne ulubione dodatki. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby łatwo się je miksowało. Odsączamy je, blendujemy razem z pozostałymi składnikami.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę. Niewielką ilość masy wylać na patelnię, delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Owsiane batoniki energetyczne

Owsiane batoniki energetyczne

lej kokosowy podgrzewamy (tak by stał się płynny) i łączymy z miodem oraz wodą. Białko ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy mieszankę oleju, miodu i wody. Ponownie mieszamy i dodajemy ubite białko. Całość łączymy w jednorodną masę i wykładamy na niewielką blaszkę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia.